בשנה החולפת למדנו למה צריך להיערך למשבר
בדיוק לפני שנה, שלחתי אליכם באמצעות הניוזלטר שלנו מאמר המדבר על איך להתכונן למשברים, גם כשהם ממש לא נראים באופק. הקורונה עוד הייתה בחיתוליה, אף אחד לא ידע לאן זה הולך ומה יקרה, אבל במבט לאחור, אני בטוח היום שכל מה שכתוב שם, עדיין רלוונטי ואולי אפילו יותר מתמיד. אחרי שנה אפשר לראות שמי שהיה ערוך נפגע פחות ובעיקר אלה שהיו להם מקורות הכנסה מגוונים.
למרות שיש תחושה שעיקר המשבר מאחורינו, אני מוצא שעכשיו במיוחד חשוב לקרוא שוב את המאמר כדי להתכונן ליום שאחרי ולתקופות של חוסר וודאות שאולי עוד יגיעו.
תכניות לחוד ומציאות לחוד
אם יש משהו שאנחנו יכולים ללמוד מהמשבר העולמי הנוכחי, זה שהוא מגיע משום מקום, מפתיע אותנו בעוצמות שלו ותופס אותנו לא מוכנים. בניוזלטר האחרון ששלחתי לכם, במאמר שפרסמתי באפריל 2020 דיברתי על החשיבות שבתכנון נכון ועל כך שהוא המפתח להצלחה. באותו מאמר גם נגעתי קצת בכך שלפעמים המציאות מתנגשת עם התכניות שלנו והנה, זה בדיוק מה שקורה לנו בימים אלה.
משברים הם חלק מהחיים
ישנם כמה משברים מרכזיים שהשפיעו על העולם כולו, החל במאות הרחוקות מאיתנו, עוד בהולנד של 1637 שהייתה הבועה הספקולטיבית הראשונה בהיסטוריה ונקראה ״טירוף הצבעונים ההולנדים״, וקצת יותר קרוב אלינו – ״השפל הגדול״ שהחל בשנת 1929 ונמשך עד 1933, התפוצצות בועת ה dot.com בשנת 2000, ״משבר האשראי העולמי״ שפרץ בשנת 2008 והאחרון שבהם והקרוב ביותר אלינו הוא המשבר שאנו חווים היום בעקבות התפרצות מחלת הקורונה.
נדמה שמדי פעם העולם עוצר מלכת, או לפחות חלקים ממנו, רק כדי לעשות ריסטארט לכלכלה שמתרסקת אך גם מתאוששת לאחר תקופת מה. או במילים אחרות – מה שיורד בסופו של דבר גם עולה (ולהיפך) ולכן כדאי שנהיה מוכנים.
משברים קורים, בין שהם עולמיים ודרמטיים ובין שהם מינוריים, לא משנה מה סוג המשבר ומאיפה הוא מגיע, הוא תמיד יקלקל לנו את התכניות.
אז מהו בעצם משבר?
משבר הוא אירוע חריג ולא מתוכנן. מילון ספיר מגדיר אותו כ״מצב קשה ומסוכן, שפל, ירידה.״ ואכן למשבר יש פוטנציאל השפעה שלילי ותוצאותיו עלולות להביא לפגיעה ממשית חמורה, אם זה בגוף, בנפש או ברכוש. משבר יכול להיות משהו פתאומי ומפתיע או התדרדרות איטית המביאה לשיא. המשבר שאנו חווים כיום, שהחל כתוצאה מווירוס הקורונה או בשמו המקצועי COVID-19 אמנם החל כבעיה רפואית אך גרר את העולם כולו למשבר כלכלי חריף שתוצאותיו עדיין לא ברורות.
הערכות למשבר, יש דבר כזה?
כן! אפשר להיערך מראש למשבר. קודם כל כדאי להבין ולהפנים שבמהלך חיינו נחווה משברים, שלא תמיד נהיה בשיא ושיהיו משברים פנימיים (התלויים בנו) או חיצוניים (שאינם תלויים בנו) ושאם נדע להיערך מראש, נוכל לצלוח אותם במינימום נזקים.
אז מה אפשר לעשות בהקשר הכלכלי ואיך אפשר להתכונן, הנה כמה טיפים לעתיד בטוח יותר:
- נקודות התורפה שלנו: גם בימים טובים וגם אם ההשקעות שלנו מניבות רווחים טובים, כדאי שנדע מהם נקודות התורפה שלנו. לדוגמא – אם השקענו בנדל״ן מסחרי, חשוב שנדע שאנחנו בסיכון גבוה יותר לעומת השקעה בנדל״ן פרטי. משום שבשעת משבר, הראשונים להיפגע אלה הם העסקים המסחריים, דוגמא לכך היא הצהרתו של מנכ״ל קבוצת פוקס שהודיע שהוא מקפיא את תשלומי השכירות ודמי הניהול בכל חנויות הקבוצה בישראל. זאת אומרת, כבר כשאנחנו בונים את ״תיק ההשקעות״ שלנו חשוב שנשקיע במקום בו נהיה חשופים למינימום סיכונים.
- חסכונות: חסכונות הם דבר מומלץ באופן כללי, אבל אם מדברים על היערכות למשבר הרי שכדאי שנייחד חיסכון אחד לזמני משבר. זהו חיסכון שצריך להיות בו סכום משמעותי על מנת שייתן לנו מרווח נשימה לתקופה של שנה במינימום ושבשום פנים ואופן לא ניגע בו לאף מטרה אחרת (כן, זה קשה במיוחד כשרוצים להחליף דירה או לחתן ילד). עצם הידיעה שעומד לרשותנו סכום כסף המיועד לשעת צרה, יגרום לנו להתייחס לכל משבר בפרופורציה הנכונה.
- אל תיכנסו לפאניקה: נכון, קל להגיד וקשה יותר לביצוע ובכל זאת, החלטות שנובעות מהרגש ומתוך היסטריה או פאניקה, תמיד תהיינה שגויות. אם אתם עומדים בפני החלטה לגבי תיק ההשקעות שלכם, כדאי שתעשו אותה ביישוב הדעת ומתוך שיקולים מחושבים ואם אתם בשלב הפאניקה ומרגישים שהרגשות משתלטים עליכם, המלצה שלי, חכו עם ההחלטה עד שהפאניקה תחלוף. א׳ מאזור המרכז סיפרה לי שמכרה את תיק ההשקעות שלה ממש בתחילת המשבר והפסידה 35 אלף ש״ח, כתבות בעיתונים מדווחות כי ״הישראלים מושכים את הכסף מהחסכונות״ כל אלה הם החלטות מתוך רגש שרק מעמיקות את המשבר. וורן באפט אמר שאחת התכונות שהוא מגדיר כהכרחית אצל משקיעים היא שלווה: המשקיע צריך לדעת שבכל השקעה יש סיכון ושהשוק הוא דבר דינמי. אין סיבה להתרגש מכך ולהיכנס לבהלה – צריך לשמור על קור רוח. ממש הוציא לי את המילים מהפה.
- טווח קצר או טווח ארוך? בתגובה למשבר, חשוב שתשאלו את עצמכם איפה ההשקעה שלכם נמצאת על ציר הזמן. אם זו השקעה המיועדת לטווח ארוך, מה שיקרה זה שכעבור שנה שנתיים או יותר היא תעלה בחזרה ויש סיכוי שגם למעלה מזה. בהשקעה מסוג זה צריך אורך נשימה, במבט לאחור, ההיסטוריה לימדה אותנו שככל שיחלוף הזמן מגמת השוק תתהפך, השוק יצא מהמשבר ותהיינה עליות. (בזמני ירידות אפילו אפשר לנצל את המצב ולהיכנס להשקעות במחיר זול אבל זה כבר למאמר אחר). השקעות המיועדות לזמן קצר הן השקעות שנוטות לסיכון גבוה יותר בזמן משבר ויש לטפל בהן בצורה שונה מהשקעות בטווח ארוך. חשוב להתייעץ עם מומחים מהתחום בו השקעתם ולא לקבל החלטות לבד.
הכנסה פסיבית, דרך מצוינת להיערכות למשבר
אם ניקח את המשבר הנוכחי כדוגמא, הרי שבזמן הזה יושבים אלפי אנשים בבית בחופשה ללא תשלום, הם לא יודעים כמה זמן זה יימשך ואם כשהמצב ישתפר, עדיין תהיה להם עבודה. במצב של אפס הכנסה מעבודה, הכנסה פסיבית יכולה להיות פתרון לא רע, אפילו מצוין. נדל״ן למגורים הוא אחד הדברים היציבים והבטוחים להשקעה וגם אם יש משברים בדרך, לאורך זמן הוא תמיד הוכיח את עצמו.
להשקיע בנדל״ן בחו״ל, להרוויח יותר
אני מוצא כי ההשקעה בנדל״ן למגורים בחו״ל עדיפה מהשקעה בנדל״ן למגורים בישראל מכמה סיבות: השוק בישראל קטן, מחירי הדירות גבוהים וכמעט שאין מציאות, המצב הפוליטי לא יציב, ובמקרה של העלאת ריבית אפילו באחוז אחד, המשכנתא יכולה לקפוץ למעלה משמעותית, מה גם שהשקעה בנכס אחד יכול לגמור את כל התקציב שלנו. לעומת זאת, השקעה בנדל״ן בארה"ב בפרט או בחו״ל בכלל היא בעלת אפשרויות רבות ובראש ובראשונה בגלל שהשוק גדול יותר ויש מקומות רבים בעלי פוטנציאל לעליית ערך.
הניצחון שייך למתמידים
נפוליאון בונפרטה אמר ״הניצחון שייך למתמידים״ וזה בדיוק מה שקורה בהשקעות נדל״ן. הניסיון מלמד שלאורך זמן, השוק נמצא במגמת עליה, גם אם יש משברים בדרך. אם נשקיע במוצר נחוץ כמו נדל״ן למגורים, הסבירות היא שלאורך זמן, נרוויח מאד. השקעת נדל״ן היא דרך חיים ולאורך זמן היא משתלמת.
ימים אלה מתאפיינים בחוסר וודאות, אשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה, התלבטות או תהייה לגבי ההשקעה שלכם.